Niet alles is toegestaan. Naast je eigen persoonlijke eisen of wensen voor jouw uitvaartkist zijn er namelijk nog twee partijen die een en ander bepalen. De wetgever en de betreffende begraafplaats of het crematorium.
Gelukkig blijft er dan nog steeds meer dan voldoende ruimte voor een eigen invulling als je zelf je grafkist gaan maken.
Besluit op de Lijkbezorging
Het Besluit op de Lijkbezorging is een uitwerking van de Wet op de Lijkbezorging, de wet waarin alle ge- en verboden rond het begraven of cremeren van doden staan opgeschreven.
In het Besluit staat:
- Een lijk wordt begraven in een kist.
- Begraven mag geschieden zonder kist, mits het lijk zich bevindt in een ander omhulsel. Dit omhulsel moet op het doel van begraving zijn afgestemd.
- Een kist of ander omhulsel wordt slechts voor begraving gebruikt indien deze is vervaardigd met toepassing van biologisch afbreekbare materialen die het doel van begraving niet belemmeren.
- Dit is niet van toepassing ten aanzien van materialen die worden gebruikt voor handvatten en ornamenten voor zover die van buitenaf verwijderd kunnen worden en verbindingselementen als lijm, spijkers, schroeven, nieten of klemmen.
Het bij punt 3 genoemde ‘doel van begraving’ is ervoor te zorgen dat een dood lichaam geen schade aan de gezondheid van levenden kan toebrengen. De kist mag dus geen onnodige belemmering vormen voor het verteren van het stoffelijke overschot.
Aan een kist die voor crematie wordt gebruikt wordt die laatste eis niet gesteld.
Heel specifiek is het besluit dus niet. Een kist van metaal, natuursteen, kunststoffen etc. mag duidelijk niet. Maar een kist van spaanplaat of OSB? Tropisch hardhout? Kist voorzien van opgeplakte foto’s? Verf op terpentine basis? Deksel met pianoscharnier vastgezet?
Crematoria en Begraafplaatsen
Het Besluit op de Lijkbezorging geeft dus de wettelijke eisen/mogelijkheden. Echter, crematoria en begraafplaatsen kunnen zelf eisen stellen aan de kisten die zij accepteren.
Wat die extra eisen zijn hangt af van de specifieke begraafplaats of crematorium.
Duidelijk is dat de milieueisen aan een kist of baar bij begraven groter zijn dan die bij cremeren.
Bij begraven moet er niet alleen voldoende zuurstof bij het lichaam kunnen komen om het te laten ontbinden. Minstens zo belangrijk is het dat er geen materialen in de grond mogen komen die het grondwater of de bodem kunnen verontreinigen.
Uiteraard moet de kist wel ‘passen’. De kist moet ruwweg de afmeting van een grafkist hebben omdat er anders een probleem kan zijn met de begraving. En voor een crematie moet de kist natuurlijk wel door de deur van de crematieoven passen.
Bij het maken van een doodskist voor jezelf of een ander is het belangrijk vooraf goed te onderzoeken welke eisen de begraafplaats of het crematorium stelt aan de kist. Dan voorkom je een mogelijk onaangename verrassingen op een toch al zeer beladen moment.
Jouw eigen doodskist zelf maken
Binnen bovenstaande ‘beperkingen’ is nog heel veel ruimte voor een persoonlijke invulling bij het maken van een doodskist voor jezelf of voor een ander. En een persoonlijke uitvaartkist, eentje die met liefde en aandacht is gemaakt geeft een extra dimensie aan de nagedachtenis van het leven.
Je kunt een doodskist maken zoals we hem allemaal kennen. Een doodskist maar dan een die bijvoorbeeld is uitgevoerd in een voor jou veelzeggende houtsoort, of met handvatten die een verhaal vertellen.
En je kunt óók een grafkist maken die bij leven dienst doet als gebruiksvoorwerp of kunstobject en waar je, als het eenmaal zover is in begraven of gecremeerd zult worden.
Heel veel is mogelijk, ook binnen de beperkingen van Wet en Begrafenisonderneming.
Geïnteresseerd in het zelf maken van jouw Grafkist?
Wil je ook jouw eigen uitvaartkist maken en ben jij benieuwd wat Coffin&Coffee voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.